Specialist tegen wil en dank: Kommer Kleijn SBC
Geschreven door Annemarie Vestering, 21 juni 2010   
Inhoudsopgave
Specialist tegen wil en dank: Kommer Kleijn SBC
A Reluctant Specialist: Kommer Kleijn SBC
Belgie
Golfoorlog
3D
Mister Frame Rate
Blunder
Digital Cinema Standardisation
Bert Easey Technical Achievement Award
Alle pagina's

Toen Kommer Kleijn (1959) zover was om zijn eerste speelfilm te draaien, brak de golfoorlog uit. De filmbusiness in België lag op zijn gat, het momentum van Kleijn leek voorbij. Hij verbitterde niet, maar specialiseerde zich in visual effects, animatie en 3D. Nu wordt hij gekgebeld voor stereografische films en adviezen.

Director of photography Kommer Kleijn S.B.C. (photo: Bart van Broekhoven)

Director of Photography, VFX cameraman, stereograaf en technologisch consultant; dat zijn de kwalificaties die Kommer Kleijn zich toedicht op zijn website www.kommer.com. De reeks kan moeiteloos worden aangevuld. Visual Effects Cinematographer, Motion Control Cinematographer, Special and Large Format Cinematography… de specialisaties van Kleijn zijn inmiddels niet meer op een hand te tellen. De kwieke vijftiger zit er ontspannen bij in het sjieke Sheratonhotel op Schiphol. Zijn gestreept colbert hangt achteloos over een witte designersstoel. Op zijn gemak beantwoordt hij geanimeerd de vragen, terwijl zijn blauwe ogen glinsteren achter zijn bril. Uit niets valt op te maken dat zijn vliegtuig naar Brussel binnen twee uur vertrekt.

Director of photography Kommer Kleijn S.B.C. met 3D camera in Helicopter voor "De Westhoek Queeste", 2000.

De Belg van Nederlandse afkomst is er de laatste jaren aan gewend geraakt veel te reizen. Op dit moment verdeelt hij zijn tijd tussen zijn werk als stereograaf, het lesgeven op twee Belgische filmacademies en het geven van workshops stereografie voor professionals wereldwijd. Eerder reisde hij als lid van de Technical Module van de EDCF (European Digital Cinema Forum) en voorzitter van de technische commissie van Imago (European Federation of Cinematographers) de wereld over. De expertise van Kleijn is gewild, maar dat is niet altijd zo geweest.


België
Na zijn eindexamen gymnasium in 1978 meldt Kleijn zich aan voor de Filmacademie in Amsterdam. “Ik was met fotografie bezig en wilde niet doen wat mijn ouders deden. Mijn moeder treedt op als pianiste, mijn vader was ingenieur. Een cameraman is half artiest, half technicus, schrijft David Samuelson in zijn Hands-On Manual for Cinematographers. Bij mij was dat letterlijk het geval, dus achteraf bezien heb ik ze toch allebei tevreden gesteld.”

Kommer Kleijn tijdens 3D opnames voor het Nederlands paviljoen van de de Floriade 2002.

In Amsterdam wordt hij echter niet toegelaten. “Waarschijnlijk heb ik zitten raaskallen, ik was zo nerveus.” Op aanraden van zijn zus steekt hij zijn licht op in België, waar hij toelatingsexamen doet bij twee filmacademies. Bij allebei wordt hij aangenomen. Zijn voorkeur gaat uit naar de Franstalige academie INSAS (Institut National des Arts de Spectacle et Techniques de Diffusion) in Brussel, omdat het werk van de docenten Ghislain Cloquet ASC en Charlie Van Damme AFC hem aanspreekt. “Ik bloeide helemaal op in België. Tijdens mijn studie heb ik diepgaande vriendschappen opgedaan. Daarna heb ik nooit meer de behoefte gevoeld om het land te verlaten.

Golfoorlog
Na de academie doorloopt Kleijn de klassieke route van clapper loader (bij o.a. Een Vlucht Regenwulpen en Menuet), eerste assistent, cameraman bij een dertigtal korte speelfilms en cameraman second unit. Logischerwijs zou deze moeten uitmonden in klussen als DoP van langspeelfilms. Maar dat gaat zo niet. De golfoorlog komt ertussen en de hele filmindustrie in België ligt op zijn gat. Om in zijn onderhoud te voorzien gaat Kleijn -altijd al geïnteresseerd in teledatacommunicatie- parttime in een computerwinkel werken. Daarnaast maakt hij bedrijfsfilms en commercials (VFX en DoP) en breidt hij op eigen houtje zijn technische kennis uit. Hij specialiseert zich in visual effects, blue screen en composietfotografie. Ook stop motion en motion control hebben zijn aandacht, net als stereografie en groot formaat film zoals IMAX. Dankzij zijn elektronische en technologische achtergrond raakt hij bovendien betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe camerasystemen. Speciaal voor stop motion bedacht en ontwierp hij de ‘Animoko’. “Animoko is kort voor Animation Motion Control, normaal dus Animoco, maar ik veranderde de c in een k vanwege mijn naam.”

Kommer Kleijn S.B.C. met zijn Animoko Motion Control Rig voor poppenfilms

Na de golfoorlog herstelt de filmbusiness in België zich uitermate voorzichtig. “Zo’n zes, zeven jaar was er geen plaats voor een jeune premier, zoals wij dat noemen. Producenten vroegen eerst de bloedervaren cameramannen terug die ook aan de kant stonden duimen te draaien.” Het momentum voor Kleijn om als DoP van een speelfilm zijn entree te maken lijkt voorbij. De bedrijfsfilms en commercials die hij maakt, doen zijn hart niet sneller kloppen. “Ik zocht uitdagingen en kwam zo bij technisch steeds ingewikkelder dingen terecht. Zo werd ik een man van specialiteiten. Ik kreeg de reputatie bij producenten; als je een script krijgt en denkt: hoe moet ik dit in godsnaam doen? Kommer bellen! Alle rare dingen kreeg ik op mijn boterham.

3D
Zo ook zijn allereerste 3D klus, in 1998. In opdracht van een Japans pretpark maakt hij Alice in Digital Land; een interactieve 3D-, beeldsynthese, virtual reality en life actionfilm van 26 minuten. Het publiek kan tien keer stemmen over de afloop. Kleijn ontwerpt in samenwerking met een bedrijf zelf een 3D camera, met kubuscamera’s uit de medische wereld, 7.7 zoomlenzen van Fuji en een mechanisch gekoppelde focus. “De eerste films waren allemaal green screen, dus je kon achteraf nog wat corrigeren. We werkten met een virtuele studio. De decors waren virtueel, de hoofdrolspelers echt, de tegenspelers CGI/beeldsynthese. Het was een fantastisch experimenteerlaboratorium.”

Steeds meer 3D-projecten volgen, waaronder een bedrijfsfilm voor de Gasunie en een korte speelfilm voor het Nederlandse paviljoen op de Floriade. Ook wordt Kleijn gevraagd om als stereograaf een Russische speelfilm te begeleiden. De topproductie met een crew van 150 man valt echter na drie dagen al in duigen. Tegenwoordig staat zijn telefoon roodgloeiend voor stereografie-opdrachten. Vewonderd: “Twaalf jaar lang maakte ik een 3D-film per jaar, voor een paar halfgare gekken. Nu is het plotseling hot. Ineens kan ik iets dat bijna niemand anders kan.”

Director of photography Kommer Kleijn S.B.C., 3D opnames voor een commercial

“In mijn werk als stereograaf profiteer ik enorm van mijn ervaring als cameraman. Als stereograaf en cameraman hou je niet alleen in het oog dat het publiek geen hoofdpijn krijgt, maar ook dat er een verhaal verteld moet worden. Bovendien begrijp je de relaties op de set: bij onenigheid is de regisseur de baas, dan de cameraman en dan pas de stereograaf. Mensen die alleen tot stereograaf zijn opgeleid, kennen de verhoudingen vaak niet. Je weet ook dat je een manier moet vinden om snel te werken, zodat je niet elke keer een half uur staat te foefelen, anders worden regisseur en acteurs knettergek. Dat is het belangrijkste van 3D, dat het in dienst staat van de film en het verhaal en dat je het maakt in goede samenwerking met cameraman en regisseur. Je moet natuurlijk ook niet vergeten dat het er uiteindelijk om gaat het publiek een fijne ervaring mee te geven."


Mister Frame Rate
Sinds 2007 is Kleijn lid van de technische commissie van Imago. Onder meer in die hoedanigheid heeft hij zich de afgelopen jaren intensief en succesvol beziggehouden met de implementatie van een nieuwe standaardreeks beeldfrequenties in digitale bioscoopprojectors. “Frame rates (beeldfrequenties) zijn echt een stokpaardje van mij geworden. Bij de SMPTE in Amerika noemen ze mij Mister Frame Rate. Ik ben verknocht aan projectie. Mijn liefde voor speelfilm begint in de bioscoop. Ik ben altijd magisch verliefd geweest op de bioscoop, en de projector is daarin een sleutelelement. Want uiteindelijk is dat het ding; je kunt als cameraman de mooiste beelden ter wereld maken, maar als de projector het niet kan weergeven, dan heb je er niets aan.”

Director of photography Kommer Kleijn S.B.C.

Al in zijn studententijd is Kleijn ‘chef projectionist’ in een zaaltje waar twee keer per week films worden vertoond. “Bioscoopprojectie is bijna heilig voor me. Sinds 2002 heb ik zelf een 3D-projector in huis, een enorme mastodont, geïmporteerd uit Boston.” Elektronische projectie heeft altijd zijdelings zijn belangstelling. Maar zodra het discours over digitale projectie gaat, kan hij de ontwikkelingen niet langer vanaf de zijlijn gadeslaan. “De ITU (International Telecommunication Union) deed in 2002 een voorstel om HDTV-standaarden in de bioscoop te gaan gebruiken. De hele camerawereld viel daarover; men realiseerde zich: er gaat iets gebeuren en wij moeten iets doen, anders gaat het fout. Ik ben het op de voet gaan volgen en heb meegetekend tegen dat ITU-voorstel.”


Blunder

“De jongens van ASC (American Society of Cinematographers) hebben toen gelobbyd voor High Temporal Resolution; een mogelijkheid voor hogere beeldsnelheid bij weergave. Want 24 beelden per seconden is natuurlijk big shit; een standaard die rond 1930 is ontstaan, omdat machines toen niet sneller konden.”

3D opnames voor een nieuwe attractie voor het Futuroscoop park in Poitiers, Frankrijk, 2010.

Er komt een DCI (Digital Cinema Initiatives) -specification met als High Temporal Resolution snelheid 48. “Hoe komen ze daar nou bij?,” denkt Kleijn. Op een IBC-conferentie loopt hij de medewerkers van DCI tegen het lijf en vraagt hen naar de reden. Hun antwoorden bevredigen hem niet. “48 kun je gemakkelijk door 2 delen, dan krijg je 24", zeiden ze. Dus als je draait op 48 en één op twee beeldjes wegsmijt, dan kan je het toch nog afspelen in een 24- bioscoop. Maar als je mij een camera geeft die op 48 draait, dan wil ik ook de nieuwe mogelijkheden gebruiken en dan is het op 24 echt niet meer om aan te zien. Uiteindelijk was het 48-voorstel een enorme blunder, want het werkt ook niet goed op dvd en blue ray. Zeven Amerikaanse studio’s plus de ASC hadden zich lelijk verkeken.”

Digital Cinema Standardisation

Kleijn wil hoe dan ook voorkomen dat de High Temporal Resolution wordt vastgesteld op alleen maar 48. Doordat hij lid wordt van een aantal invloedrijke gremia vindt zijn overtuiging steeds meer gehoor. Hij ontvangt een uitnodiging om deel te nemen aan de Technical Module van de EDCF, een officieel inputorgaan voor de SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) DC28 commissie, die de standaard voor de toekomstige digitale filmdistributie en projectie moet definiëren. Ook raakt hij onverwachts betrokken bij Imago, als hij André Goeffers, voorzitter van de SBC (Belgian Society of Cinematographers), vergezelt naar een vergadering in Parijs. Adreas Fischer-Hansen wordt daarin verkozen tot president en doet zijn toekomstvisie voor Imago uit de doeken. Een van de doelen is: Getting involved in digital standardisation. Als hij vraagt wie dat wil gaan doen, hoeft Kleijn zijn vinger maar op te steken. “Ik had al gemerkt, alleen als Kommer Kleijn gaat het niet lukken om die voorgestelde beeldfrequentie van 48 te veranderen, maar vanuit Imago, dat 1400 cameramannen vertegenwoordigd, misschien wel. Ik heb meteen gezegd, die 48 moet 60 worden.”

Director of photography Kommer Kleijn S.B.C. (photo: Bart van Broekhoven)

Door een presentatie over beeldfrequenties tijdens een vergadering van de DC28-commissie in Amsterdam, komt Kleijn helemaal dicht bij het vuur te zitten. Hij stelt voor om meer flexibiliteit te hanteren in de nieuwe standaard voor digitale projectie. “De hele standaardisatiecommissie zat er apengapend naar te kijken. Vervolgens was het akelig stil. De voorzitter, Wendy Aylsworth, nu Vice President of Technology van Warner Bros en Engineering Vice President of SMPTE opperde dat er een werkgroep gesticht moest worden. ‘Wie zijn de vrijwilligers?’, vroeg ze. Ik natuurlijk. Wie is er kandidaat voor voorzitter? Opnieuw stilte. Toen heb ik maar weer mijn vinger opgestoken. In een klap was ik voorzitter van een van de werkgroepen van de DC28-commissie, terwijl ik een week eerder nog niet eens lid was van de SMPTE.”

Bert Easey Technical Achievement Award

In december 2009 krijgt Kleijn de prestigieuze ‘Bert Easey Technical Achievement Award’ van de British Society of Cinematographers. Een waardering voor zijn inspanningen om de beeldfrequentie van 60 op te laten nemen in de internationale standaard voor digitale projectie. Want, al heeft het jaren geduurd, uiteindelijk zijn er dan 6 snelheden gestandaardiseerd: 24, 25, 30, 48, 50 en 60. “30 zit erin omdat in 3D de stroboscopie nog veel meer stoort dan in 2D. 48 zit er nog in omdat je die nodig hebt om 24 stereo te kunnen projecteren. 50 om 25 in 3D te kunnen zien. De hele stereocommunity is natuurlijk geïnteresseerd in 60 beelden per seconde. De capaciteit van machines om 30 beelden per oog te kunnen doen, is peanuts zou je zeggen, maar toch helpt het al. En als je een film draait in 60, dan moet je de 2D-versie ook kunnen tonen. Daarvoor heb je 30 nodig. In de nieuwe standaardreeks heeft 3D dus een vaste plek gekregen.”

Kommer Kleijn met de 'Award',  Imago voorzitter Nigel Walters en B.S.C. lid Joe Dunton

Hoopt hij stiekem nog eens gebeld te worden voor een langspeelfilm als DoP, nu de digitale projectie in goede banen is geleid? “Ik zal altijd diepverliefd blijven op speelfilms. Maar als vijftigjarige zonder ervaring op dat gebied is de kans gering dat ze me nog eens vragen om er zelf een te draaien. Toch ga ik echt niet zitten sikkeneuren hoor, als die speelfilm niet voorbij komt. Wie weet doe ik er binnenkort wel een als stereograaf of 3D-consultant. Dan assisteer ik een collega, ook prima. Go with the flow.”

www.kommer.com

www.kommer.com/animoko

 

Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar
kleiner | groter

security code
Schrijf de volgende tekens


busy